Zweedse scheren- Westelijke Oostzee - Cuxhaven - Reisverslag uit Salme, Estland van jan willem de koning annet de haan - WaarBenJij.nu Zweedse scheren- Westelijke Oostzee - Cuxhaven - Reisverslag uit Salme, Estland van jan willem de koning annet de haan - WaarBenJij.nu

Zweedse scheren- Westelijke Oostzee - Cuxhaven

Blijf op de hoogte en volg jan willem de koning

17 Augustus 2012 | Estland, Salme

Dag allemaal, het verplaatsen van onze positie op de kaart lukt me maar niet. we liggen vandaag 17 augustus in cuxhaven klaar voor de oversteek naar ..... wangeroog, norderney of borkum hangt van de wind af. dus misschien een nachtje doorhalen. en anders scharrelen we onder de waddeneilanden door. volg onze positie op shipfinder.com

De Zweedse Scheren - Oostzee - Cuxhaven
We varen in een dag of tien via Kalmar tussen Öland en het Zweedse vaste land, naar het zuiden. Het is erg mooi varen, alsof je door brede kronkelige bospaden gaat en er zijn prachtige ankerplekjes. We hebben maar één dag een bezeilde koers gehad en zijn toen buiten de scheren om over zee gegaan, dat schiet lekker op, ruim 50 mijl in een dag. Dan weer de scheren door en zo scharrelen we verder, langs haventjes en enkele mooie ankerplekken naar de zuidkust van Zweden. Af en toe een ligdag, zoals in Kalmar waar we het beroemde koninklijk slot bezoeken.
Hier een indruk van onze conversatie tijdens het varen.
Zie jij die rode? Nee, wel een groene. Maar ik moet die rode vinden, er moet een poortje zijn om door te varen. Zoom even in. We varen op de lijn, ja ik zie wat, die kardinalen zijn hier maar staken, dit is een black yellow, dus moeten we noord om heen en daar is ook die rode. Moet ik er nou stuurboord of bakboord langs. Even kijken op de kaart naar de vaarrichting, oh die is tegen onze richting in; dus groen aan stuurboord is nu aan bakboord. Dus groen aan bakboord houden. Maar ik zie die groene niet meer, waar moet ik nou weer heen. Oh.. ja naar stuurboord sturen, doe maar 5 graden. Blij dat de stuurautomaat zo goed werkt. Je plust nu 10, doe maar weer drie terug. Kijk een ZEEAREND dat is nu al de vierde die we zien. Daar liggen ook al weer een paar jachten in een kommetje en aan de rotsen met een hekanker. Wat is het hier mooi. Zullen we daar gaan ankeren? Daar zeilt nog een Nederlander, we zien er nu steeds meer, geen toerzeiler. Nog op de heen weg , die is laat als hij nog naar Stockholm wil. Wat staat dat onderlijk te trillen, ja te strak doorgezet. Dat heb je met een losse broek. Enz.
Bij het invaren van de zuidelijke scheren bij Karlskrona in de Hanöbocht is het kleine haventje Torrhamn, lastig aan te lopen en aan lagerwal. Maar er schijnt een goede havendam te zijn. Als we het haventje in varen blijkt het vrijwel vol te zijn, de boten liggen enorm te deinen en het waait stevig. We kijken elkaar aan en..... weg wezen hier. Dan nog maar een uurtje doorvaren het zuidelijke scheren gebied verder in, daar is het beschut en we vinden een mooie ankerplaats aan de rotsen. Een zeearend probeert vrij dicht bij ons een prooi (zaagbek?) uit het water te slaan. We zien hem met z'n grote gele klauwen razend snel afdalen. Maar.. mis!
Veel zeilers gaan naar het eiland Hanö, maar omdat het voor ons niet bezeild is, kiezen we voor Tärnö iets noordelijker. Een eilandje met diepe baai waar je met de westelijke en zuidelijke winden zeer beschut ligt. Het eiland heeft nog nauwelijks vaste bewoners, vrijwel allemaal vakantie woningen met mooie natuurtuinen vol wilde bloemen, maar ook keurige gazons of rotstuinen. We zien er van dichtbij een gekraagde roodstaart. Er is ook een haventje met een kiosk/winkeltje en gezellig terras, een ijsco kan er wel af.

Hekanker vast.
Bij het verlaten van Tärnö, gaat het ophalen van het hekanker vreselijk zwaar. Annet staat op het platform achter op zich een ongeluk te trekken, terwijl het maar een ligt aluminium ankertje is. Als we er samen nog eens aan sjorren blijkt dat we een electriciteitskabel mee omhoog trekken! We hebben wel een bord gezien, verboden te ankeren maar dat is honderden meters verder op. Kennelijk ligt hier nog een oude kabel. Het lukt om de kabel even vast te houden en het anker er onder weg te laten zakken. Een truc in zo'n geval is die kabel met een touw aan de boot te binden en dan het anker weg laten zakken. Maar met spierkracht lukt het nu ook. Overigens hebben wij dit nog nooit eerder meegemaakt.
Simrishamn.
Zondag 5 Augustus komen we aan in Simrishamn vlakbij de zuidpunt van oost Zweden. We willen even een rustdag nemen om te internetten. Maar ook hier is het internet signaal in de haven erg zwak en moeten we ergens buiten onder een afdak gaan zitten. Ook geen verlichting 's avonds. Het is toch gek dat dit in zo'n modern land als Zweden niet in orde is. Dan is het in Estland in de meeste havens veel beter.
Van hier uit willen we oversteken naar Bornholm. Helaas.. de weersverwachting voor de komende dagen is west 5-7 bft. Het weer zal maandagmiddag omslaan. Net als vele andere jachten, die hetzelfde plan hebben, besluiten we de andere morgen vroeg te vertrekken naar Ystad ( spreek uit U-stad) aan de zuidkust. Het is een uittocht die morgen en zo rond de middag lopen we daar de jachthaven binnen We vinden nog net een plaatsje in een box. De wind is inmiddels ook naar het zuidwesten gedraaid en toegenomen tot vijf. Dat blijft het de komende dagen.
Bornholm
Ystad is een veerhaven voor de snelle ferry's naar Bornholm. Er is een aanbieding voor een dagtocht die slechts 17,50 pp (voor pensionado's) inclusief vrij busvervoer op Bornholm. Alleen geldig met de boot van 8.30 uur 's ochtends en 's avonds om 18.30 of 22.30 terug. Dat doen we!
We varen met 30 knopen per uur naar Bornholm en hebben een prachtige dag. We bezoeken wat haventjes en Hammershus, de overblijfselen van een middeleeuws kasteel/fort. Het lag toen op een strategisch punt tussen Duitsland en Zweden en er is heel wat afgevochten om de zeestraat te kunnen beheersen.
In de havens aan de westkust liggen de jachten enorm te deinen en slaan de golven over de havenhoofden, terwijl het aan de oostkant heel rustig is. Het waait zeker bft 7.Op de terugweg naar Ystad zijn erg veel passagiers zeeziek, de bemanning deelt constant kotszakjes uit, of komt het opruimen. Voor de wc-'s liggen passagiers op de grond. Wij zijn gelukkig voldoende ingeslingerd en het is maar anderhalf uur varen.
Naar Denemarken en Noord Duitsland..
Donderdag 9 augustus is het rustig weer, er zou oostenwind komen, maar de eerste dagen staat er nauwelijks wind. Een paar motordagen via Klintholm op Mon (het streepje door de o er even bijdenken) en Gedser komen we bij het eiland Fehmarn, Lekker weer en de oostelijke wind neemt pas toe als we de brug over de Fehmarnsund passeren. Daar staat de stroom behoorlijk mee en we schieten er met een zevenmijlsgangetje doorheen. We ankeren in de Ortherbucht en zwemmen voor de tweede keer deze zomer weer eens.
Stremming sluis Holtenau van het Noord Oostzeekanaal
Het blijft uit oost waaien, 's nachts gelukkig wat minder maar overdag loopt het naar 5 Beaufort. We zeilen weer eens lekker en zijn om een uur of vier in Holtenau. Direct maar door de sluis het Kielerkanaal in, denken we, maar dan blijkt dat er van de vier sluizen maar één werkt. Twee oude sluizen voor jachten zijn al het hele jaar gestremd wegens renovatie en van de grote sluizen is een al een paar dagen defect. Er liggen veel zeeschepen te wachten. Voor de sluis deinen en draaien tientallen jachten om met de zeeschepem mee geschut te kunnen worden. Er wordt geen informatie gegeven, elke vraag over de marifoon wordt beantwoord met. “We hebben geen informatie!”.Er zijn hele discussie's tussen Duitse jachtschippers en de sluismeester. Wij houden het na een half uurtje voor gezien en meren af aan de steiger voor jachten bij Holtenau. Een ander nederlands jacht heeft vier uur rondjes voor de sluis gedraaid. We blijven uitluisteren op de marifoon, dan kunnen er om 7 uur 's avonds ineens een paar jachten geschut worden wordt omgeroepen. Dat is voor ons te laat want in donker mag je niet meer in het kanaal varen. De eerste lig/ankerplaats is in Flemhudersee, een heel klein meertje, ruim anderhalf á twee uur varen. Maar er zijn zoveel jachten, die voor de schutting liggen te dringen, dat wij verwachten dat de ankerplaats in dat meertje man overvol is. We blijven in Holtenau liggen. De andere morgen staan we om half zes op en gaan direct weer op de marifoon uitluisteren. Nog steeds geen informatie voor een tijdstip voor schutting voor jachten. We vervaren naar een strategisch plekje aan de kade terwijl er al een stuk of tien jachten voor de sluis rondjes draaien. Dan komt er om plm acht uur ineens een mededeling; de volgende schutting is voor de jachten, ze moeten voor de sluis gaan liggen en direct na uitvaren van twee grote zeeschepen binnen drie minuten de sluis in varen. We maken los als we het uitgaande zeeschip in de sluis in beweging zien komen en stomen op naar de andere wachtenden. Als je dan in de sluis ligt moet je ook nog eens bij een kiosk gaan betalen.(voor ons schip 12 euro kanaal geld). Het betekent dat zo'n twintig schippers / schippersen, de hoge sluismuur opklimmen en enkele honderden meters heen en weer moeten lopen, wat natuurlijk veel tijd kost. Maar: regels zijn regels en compensatie voor het ongemak is er niet bij. Ook niet voor het onnodige liggeld aan de steiger bij Holtenau, dat ook van de kanaal maatschappij is. Alle jachtschippers en zeker ook de Duitse spreken er schande van.
En nu zijn we het kanaal alweer door; van Brunsbüttel naar Cuxhaven hebben we heerlijk gezeild met heel veel stroom mee. Vannacht veel regen gehad, maar het schijnt dat er een nieuwe periode van rustig zomerweer aankomt.

allen tot ziens in Nederland.

• 17 Augustus 2012 - 15:23

Inge En Jan:

Het stukje "navigeren in de scheren" heeft ons hartelijk doen lachen. De conversatie zou ook bij ons aan boord zo gehoord kunnen zijn. Dank! Met een hartelijke groet van Inge en Jan.
    P.S. Wij liggen in Flensburg waar grote festiviteiten zijn. Voelen ons nu "echte vacantiegangers". Tot ziens.